Filiala ”Tânăr și Liber” este Unitate Operațională Award, începând din luna martie 2020 și va continua să livreze programul de dezvoltare personală The Duke of Edingburgh Internațional Award, în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 – 24 ani, asigurând partea de pregătire aventură și inițiere în drumeție pentru unitățile operaționale Award din regiunea Moldovei, care au tineri înscriși în program.
Istoria programului The Duke of Edinburgh’s International Award
The Duke of Edinburgh’s International Award este liderul programelor de dezvoltare personală. Programul este rezultatul eforturilor a trei oameni – ASR Prințul Philip, Kurt Hahn, educaţionalist german şi Lordul John Hunt, liderul primei ascensiuni reușite pe Everest – care au realizat faptul că dezvoltarea tinerilor era deficitară în anumite domenii importante.
Programul Award a evoluat foarte mult din 1956, când a fost lansat în Marea Britanie şi are ceva nou de oferit fiecărui tânăr din lume, indiferent unde se află şi oricare ar fi circumstanţele în care se află. Extinderea la nivel global din ultimii 50 de ani a facilitat accesul la program a unui număr din ce în ce mai mare de tineri – peste 8 millioane din peste 140 de ţări şi teritorii. Impactul programului Award-ului asupra multora dintre aceşti tineri este extraordinar: le-a transformat viaţa. În România programul a fost introdus în anul 1991 de sora Agnes în Parohia Romano-Catolică din Motru, desfăşurându-se la nivel local până în anul 2011. Începând cu anul 2011, programul a cunoscut o extindere la nivel naţional, fiind implementat cu succes în mai multe oraşe din ţară. Începând cu iunie 2013 programul The Duke of Edinburgh’s International Award România este patronat de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României.
Despre programul The Duke of Edinburgh’s International Award
- Este deschis tuturor tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-24 ani, indiferent de mediul de provenienţă.
- Este non-competitiv, plăcut, voluntar şi un program echilibrat care necesită un efort susţinut de-a lungul parcurgerii sale.
- Oferă un cadru de educaţie nonformală care este complementar educaţiei formale sau care oferă un substitut acolo unde oportunităţile formale nu sunt disponibile.
- Este un program care oferă posibilitatea tinerilor să îşi demonstreze dezvoltarea personală şi progresul realizat într-un cadru internaţional recunoscut.
Structurat pe 3 niveluri:
Fiecare nivel are 4 secţiuni ce trebuie parcurse:
Proiect rezidenţial (secţiune adiţională doar pentru participanţii la nivelul de Aur)
Pentru ca un participant să îşi stabilească obiective corespunzatoare vârstei tale, abilităţilor şi preferinţelor sale, programul are trei nivele de dificultate: Bronz, Argint si Aur. Tinerii pot începe cu cel mai uşor nivel, Bronz, sau pot trece direct la nivelul de Argint sau Aur.
Bronz
Tânărul se poate înscrie la nivelul de Bronz de la 14 ani. Nivelul are 4 secţiuni în care îţi va finaliza secţiunile: Abilităţi personale, Activităţi Fizice, Voluntariat şi Aventură. În primele trei secţiuni perioada minimă de de activitate este de 3 luni. O secţiune va fi aleasă pentru a stabili un obiectiv mai ambiţios şi se va derula pe durata de minim 6 luni. Călătoria finală din cadrul Aventurii durează cel puţin 2 zile şi 1 noapte.Va dura cel puţin 6 luni pentru a finaliza nivelul de Bronz.
Argint
Pentru a începe nivelul de Argint participantul trebuie să aibă minim 15 ani. Nivelul are 4 secţiuni: Abilităţi personale, Activităţi Fizice, Voluntariat şi Aventură. Călătoria finală din cadrul Aventurii durează cel puţin 3 zile şi 2 nopţi. Activităţile din celelalte trei secţiuni durează cel puţin 6 luni. Dacă nivelul de Argint este început fără a parcurge mai întâi nivelul de Bronz, participantul va trebui să petreacă şase luni suplimentare pentru una din următoarele secţiuni: Abilităţi, Activităţi Fizice sau Voluntariat.Prin urmare, va dura cel puţin 6 luni pentru a finaliza nivelul de Argint dacă participantul este deţinător al nivelului de Bronz.
Aur
Pentru a începe nivelul de Aur tânărul trebuie să aibă cel puţin 16 ani. Spre deosebire de cele două nivele ale programului, aici trebuie stabilite şi îndeplinite obiective în 5 secţiuni: Abilităţi personale, Activităţi Fizice, Voluntariat, Aventură şi Proiect Rezidenţial. Activităţile, în primele trei secţiuni, pot fi completate în cel puţin 12 luni; dacă nu a fost parcurs nivelul de Argint, se va alege una dintre primele trei secţiuni şi se vor efectua încă 6 luni. Călătoria finală din cadrul Aventurii este planificată împreună cu grupul pentru cel puţin 4 zile şi 3 nopţi, iar pentru Proiectul Rezidenţial se vacălători singur sau într-un grup organizat pentru cel puţin 5 zile şi 4 nopţi. Prin urmare, nivelul de Aur are cel puţin 12 luni pentru deţinătorii nivelului de Argint sau 18 luni, în cazul în care se începe programul direct de la nivelul de Aur.