Ghid de abordare a unui traseu montan

Am văzut destul de multe postări în ultima perioadă legate de trasee montane; în calitate de ghid și pasionat al turismului montan și pentru că observ aceeași modalitate de a pune problema, mai jos găsiți un scurt ghid despre modul de abordare a unui traseu montan. De asemenea găsiți și câteva recomandări despre cum să puneți întrebări unor persoane avizate și, poate chiar acreditate, în așa fel încât să aveți toate informația.

Traseele montane sunt măsurate în ore de mers, pentru turistul mediu antrenat și cu cunoștințe tehnice medii pentru acea dificultate a traseului. Întrebarea este “Ce înseamnă mediu?”. O persoană care lucrează fizic (ex. electrician) are o anduranță medie, dacă nu are probleme de sănătate. O persoană care lucrează la birou are o anduranță scăzută.

De exemplu, dacă eu lucrez 8 ore la birou și nu fac mișcare susținută în mod frecvent mai mult de 30 de minute, un traseu de două ore cu diferență de nivel de 300 m mi se va părea de dificultate ușoară spre medie. Dar un traseu de 4 ore cu diferență de nivel de 500 m mi se va părea mediu spre dificil.

Cu cât crește diferența de nivel, supraponderabilitatea (daca depaseste factor 25), cantitatea de bagaje din spate, problemele de sănătate și mai ales numărul de ore scrise pe indicator, cu atât o persoană neantrenată va da randament din ce în ce mai slab pe finalul traseului.

Un factor foarte important este acela că traseele sunt calculate fără timpi de odihnă, ele diferă de la persoană la persoană și de la grup la grup.

ATENȚIE FOARTE MARE, 80% DINTRE ACCIDENTE SE ÎNTÂMPLĂ LA COBORÂRE, DIN CAUZA OBOSELII ȘI RELAXĂRII!!!

1. Într-un traseu montan sunt doi factori personali de care este nevoie să țineți cont:

– dificultate fizică (vorbim aici de anduranță);

– dificultate tehnică (vorbim aici de zonele expuse, abilități necesare, echipament specific, etc.);

2. Un traseu montan are două coordonate, să le spunem așa:

– diferență de nivel (vorbim aici de altitudinea câștigată în timpul traseului, calculată doar la urcare);

– distanța propriu zisă;

3. Echipamentul este cel care vă ajută, dar care nu depune efortul și nu inlocuiește cunoștințele și abilitățile. Pe parcursul experienței mele am întâlnit persoane cu echipament de mii de euro dar care nu puteau să facă un traseu mediu (aviz amatorilor);

Echipamentul minim necesar pentru un traseu (nu voi explica și de ce pentru că aș face o postare mult prea lungă):

– încălțăminte cu talpă aderentă + șosete sintetice/lână (recomandat bocanc peste gleznă);

– sticlă apă minim 1 L (consumul de alcool sau stupefiante diminuează foarte mult capacitatea de efort fizic, chiar și în cantități foarte reduse);

– lanternă sau frontală (chiar dacă plecați și vreți să vă întoarceți pe lumină);

– fluier (se folosește doar în situații de urgență, altfel asistăm la povestea Ionică și lupul);

– pelerină de ploaie (chiar dacă vremea este perfect stabilă, muntele face nazuri);

– gustări (de preferat bogate în carbohidrați și glucide, cu aport caloric mare);

– șapcă sau pălărie;

– tricou de schimb dacă folosiți bumbac;

– haină groasă rezistentă la vânt;

Cel mai importanta parte de echipament sunt CUNOȘTINȚELE ȘI ABILITĂȚILE. Despre acestea vom vorbi într-un episod următor. Unde nu sunteți siguri vă recomand să apelați la ghizi și consilieri montani.

Până una alta încercați pentru început trasee scurte, învățați din ele și apoi vedeți ce aveți nevoie pentru a parcurge trasee mai lungi și mai spectaculoase. Fiți în siguranță și aveți grijă de voi!

Cer senin și oameni însoriți!

Autor: Tiby, ghid montan

Tiberiu Andrei, Tiby cum îi spun prietenii, este implicat în proiecte de promovare a turismului montan responsabil, cu grijă față de oameni și față de natură, în cadrul Clubului Albatros Galați, organizație al cărei președinte este în acest moment.

Iubitor de natură, pelerin pe creste experimentat, cu vaste cunoștințe despre echipament și orientare, cu tolba plină de povești despre locuri frumoase, este persoana cea mai potrivită să te îndrume, în calitate de ghid montan, într-o expediție de neuitat.

Please follow and like us:
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.