Clubul de carte

„Cel care citește trăiește o mie de vieți înainte să moară (…). Cel care nu citește, trăiește doar una.” (G.R.R.Martin – Dansul Dragonilor)

De când mă știu, iubesc să citesc, să mă pierd cu totul în paginile unei cărți, să mă identific cu eroi imaginari, să mă teleportez în lumi care altfel mi-ar fi inaccesibile și pe care prin lectură le cuceresc pentru totdeauna. Ador mirosul paginilor tipărite și sunt dependentă de semnificațiile pe care le ascund.

Simt nostalgie atunci când se termină o carte bună, dar mă consolez cu gândul că sunt atâtea altele care așteaptă să fie descoperite.

Am tot cochetat cu ideea de a ne aduna în jurul unei cărți și de a discuta despre impactul pe care l-a avut asupra noastră. O comedie spumoasă din 2018 cu Jane Fonda și Diane Keaton, Book Club, ne-a inspirat să trecem la fapte. Așa a luat ființă Clubul nostru de carte. La început, vedeta era  un volum propus și citit dinainte, apoi  dezbătut la un frappe, pe o terasă. Această versiune nu a avut foarte mare succes și uneori am fost doar doi oameni la masa discuțiilor, dar întâlnirile erau întotdeauna plăcute și cu surprize neașteptate.

Sfârșitul anului  2019 a venit cu planuri noi și cu o propunere de resuscitare a Clubului de carte, încurajând participanții să-și întocmească singuri listele de lectură și să prezinte în cadrul întâlnirii o carte preferată, atât cât să stârnească celorlalți curiozitatea. Am lansat invitația tinerilor noștri, care au fost încântați să participe. Prima ediție, din ianuarie, a fost un adevărat succes. Nu numai că tinerii au răspuns invitației, dar au făcut-o cu foarte multă seriozitate. Prezentările lor au captivat atenția tuturor și au demonstrat că lectura poate supraviețui tehnologiei și poate aduce mari satisfacții.

Pe de altă parte, oportunitățile de a vorbi în public, de a împrumuta cărți, de a ne întâlni cu oameni dragi, de a fi împreună și de a conversa, pur și simplu, pe orice temă, au transformat Clubul de carte într-un eveniment așteptat cu interes de fiecare dintre noi, pentru care rezervăm fiecare ultimă zi de joi dintr-o lună, chiar dacă uneori suntem nevoiți să ne vedem doar online.

Autor: Nadia Patriche

Please follow and like us:
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.